Jak zakochaliśmy się w hamburgerze, czyli historia fast food’ów.

Jak zakochaliśmy się w hamburgerze, czyli historia fast food’ów.

W dzisiejszych czasach pośpiech stał się nieodłącznym towarzyszem życia ludzkiego. W odpowiedzi na potrzeby klientów, którzy chcieli zjeść coś „na szybko” na całym świecie zaczęły powstawać restauracje typu fast food.

Swoją popularność pizza czy hamburger uzyskały dzięki prostocie przygotowania oraz dobremu smakowi. Bardzo długo konsumenci nie zdawali sobie sprawy z tego, że opieranie swojej diety wyłącznie na tych daniach może mieć złe skutki dla naszego organizmu. Na całe szczęście ludzie zaczynają zdawać sobie sprawę z tego, że im bardziej o siebie dbamy, tym więcej możemy mieć zadowolenia z życia. Nie dziwi więc fakt nowy trend zdrowego życia jaki ostatnio możemy zaobserwować. Osiągnąć to można za pomocą zmiany diety, odpowiednich ćwiczeń, a także zabiegów odnowy biologicznej np. masaży Na rynku działają firmy świadczące takie usługi, a najlepszym źródłem dotarcia do nich często okazuje się Internet. Wystarczy wpisać do wyszukiwarki dieta do domu warszawa, aby zapoznać się z bogatą ofertą firm oferujących takie rozwiązanie. Z odszukaniem odpowiedniego salonu masażu także nie powinno być problemu dzięki frazie masaż warszawa.

Wszystko zaczęło się od J. Waltera i B. Ingrama, którzy w 1916 roku uruchomili sieć restauracji pod nazwą White Castle, czyli Biały Zamek. Hamburgery z frytkami i colą można było nabyć za pięć centów. Tak przyrządzony zestaw zyskał wielu amatorów. Ponadto właściciele sprzedawali  prawa do zakładania pod tą nazwą własnych firm na zasadach partnerstwa, polegającego na udzielaniu wskazówek, dostarczaniu przepisów, technologii i sprzętu – wszystko w celu odniesienia sukcesu przez nowego biznesmena. W latach pięćdziesiątych, za sprawą dynamicznego rozwoju gospodarczego państwa, tempo życia Amerykanów znacznie przyśpieszyło, dlatego i spożycie jedzenia typu „fast food” biło rekordy. Największą popularnością cieszył się McDonald’s. W 1948 r. restaurację założyli bracia Richard i Maurice. Inna sieć to KFC, założona przez pułkownika Harlanda Sandersa. W swoim menu serwowali oni kurczaka w mieszance przypraw i ziół południowych, puree ziemniaczane i surówkę z białej kapusty. Nieodłącznym napojem podawanym do jedzenia typu „fast food” stała się oczywiście Coca – Cola. Jej recepturę opracował w 1886 roku amerykański farmaceuta J. S. Pemberton.

Dzisiaj trudno sobie wyobrazić, żeby restauracje typu „fast food” zniknęły z naszego otoczenia. Mimo, że to jedzenie uważane jest za śmieciowe, bo zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, a brak w nim jest witamin, błonnika i mikroelementów, to jednak cieszy się w dalszym ciągu ogromną popularnością.

  • Każdy kiedyś wieczorem po ciężkim dniu zjadł ogromnego hamburgera xD