Wpływ diety wegetariańskiej na cukrzycę

Wpływ diety wegetariańskiej na cukrzycę

Dieta wegetariańska może być stosowana przez diabetyków, ponieważ pozwala ograniczyć tłuszcze zwierzęce. Jadłospis musi być zróżnicowany, a posiłki spożywane regularnie.

Jakie korzyści daje przejście na wegetarianizm?

Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę hasło „cukrzyca a wegetarianizm”, aby przekonać się jak wiele zalet ma przejście na dietę bezmięsną. Do najważniejszych korzyści można zaliczyć:

  • łatwość utrzymania prawidłowej masy ciała – podstawą diety wegetariańskiej są produkty bogate w błonnik, który usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i reguluje poziom glukozy we krwi,
  • większą wrażliwość insulinową – duża zawartość błonnika i magnezu w diecie wegetariańskiej ułatwia kontrolowanie glikemii,
  • obniżenie poziomu cholesterolu – jarska dieta obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL,
  • niższe ciśnienie krwi – spadek masy ciała przyczynia się do obniżenia ciśnienia. W diecie wegetariańskiej znajduje się wiele związków mających wpływ na ciśnienie krwi, np. magnez, potas czy wapń,
  • zmniejszone ryzyko demencji – uzupełnienie diety w przeciwutleniacze oraz witaminę B12 znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób naczyniowych mózgu.

Rodzaje diet wegetariańskich – czy każda nadaje się dla cukrzyków?

Dieta wegetariańska może być stosowana przez osoby chorujące na cukrzycę. Jednak nie każdy jej rodzaj zapewnia odpowiednią ilość składników odżywczych. Zagrażające zdrowiu diabetyków są zwłaszcza skrajne odmiany wegetarianizmu, do których zalicza się:

  • frutarianizm – jest to rodzaj diety wegańskiej opierającej się przede wszystkim na spożywaniu owoców rosnących na krzewach lub drzewach. Niedozwolone są nie tylko produkty pochodzenia zwierzęcego, ale także warzywa,
  • witarianizm – w tej diecie dopuszczalne jest spożywanie wyłącznie świeżych warzyw i owoców. Witarianie nie jedzą potraw gotowanych, herbaty, kawy ani innych napojów. Do picia dozwolona jest wyłącznie woda,
  • weganizm – wyklucza spożywanie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym jajek oraz nabiału.

Diety wegetariańskie, które mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie diabetyków to:

  • laktoowowegetarianizm – najczęstsza forma wegetarianizmu, zakładająca rezygnację z mięsa i ryb, ale dopuszczająca spożywanie nabiału, jajek oraz miodu,
  • laktowegetarianizm – w tej diecie oprócz mięsa i ryb niedopuszczalne jest także spożywanie jajek. Można natomiast spożywać mleko i jego przetwory,
  • owowegetarianizm – ta dieta wyklucza mięso, ryby i wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem jajek.

Decydując się na dietę wegetariańską należy spożywać alternatywne źródła białka, które znaleźć można w roślinach strączkowych, jajkach i nabiale.