Kamica nerkowa – przyczyny i zalecenia dietetyczne

Kamica nerkowa – przyczyny i zalecenia dietetyczne

Kamica nerkowa jest chorobą przede wszystkim krajów wysoko rozwiniętych, gdzie zaobserwować można nadmierne spożycie soli oraz mięsa

Na dolegliwość tę cierpi:
– 1-5% mieszkańców Azji,
– 5-10% mieszkańców Europy,
– 13% mieszkańców Ameryki,
– 20% mieszkańców Arabii Saudyjskiej.

Kamica nerkowa – najczęstsze przyczyny choroby

Zwiększone spożycie mięsa i soli doprowadza do wytrącania się z moczu nierozpuszczalnych substancji w formie kryształków, które osadzają się jako złogi, zwane potocznie kamieniami nerkowymi. Substancjami tymi może być kwas moczowy, fosforany, wapń, szczawiany, a także cystyna.
Choć choroba ta ma również podłoże genetyczne i co za tym idzie ryzyko zachorowania jest zdecydowanie większe, gdy w rodzinie były wcześniej przypadku tego zaburzenia, to do jej rozwoju istotnie przyczyniają się:
– przerost prostaty u mężczyzn, co w efekcie zaburza swobodny przepływ moczu przez kanaliki układu moczowego;
– zaburzenie pracy nerek, które doprowadza do nieprawidłowego odpływu moczu;
– w moczu jest mało substancji, hamujących tworzenie się kamieni nerkowych – cystyniany, magnez;
– zaburzenia pracy tarczycy;
– choroba Leśniowskiego i Crohna;
– przebyte operacje jelita cienkiego;
– przyjmowanie nadmiernych ilości witaminy D i C oraz wapnia.

Kamica nerkowa – zalecenia dietetyczne

Kamica nerkowa jest jedną z tych chorób, która jest bardzo mocno powiązana ze sposobem odżywiania, choć bez wątpienia istotną rolę odgrywają tutaj także predyspozycje genetyczne. Z tego względu zapobieganie ryzyku zachorowania opiera się w głównej mierze na odpowiedzialnej zmianie nawyków żywieniowych.
Kluczowe jest przyjmowanie dużych ilości płynów, które pozwolą na wydalanie dwóch litrów moczu w ciągu doby.
Równie ważne jest ograniczenie ilości spożywanego mięsa ( w tym mięsa ryb), ponieważ doprowadza to do zakwaszania organizmu i tym samym moczu, w efekcie czego powstaje środowisko sprzyjające odkładaniu się kamieni nerkowych.
Równie ważnym zaleceniem jest maksymalne ograniczenie ilości soli, jaka przyjmowana jest w raz z pokarmem. Przyjmuje się, że dzienną dawką sodu, niezbędną organizmowi do pracy jest 5 mg (jedna mała łyżeczka). Jest to substancja chemiczna, której nadmiar powoduje zwiększone wydalanie wapnia, powodującego powstawanie złogów.
W przypadku osób, które są genetycznie obciążone ryzykiem zachorowania na kamicę nerkową nie należy bez konsultacji z lekarzem samodzielnie przyjmować zwiększonych dawek witaminy D oraz wapnia.
Nie jest wskazane również spożywanie dużych ilości szczawianów, które są przyczyną jednej z odmian choroby – kamicy szczawianowej. Substancja tę znaleźć można w dużych ilościach w: czekoladzie, kawie, herbacie, orzechach, rabarbarze, szpinaku, szczawiu, truskawkach, burakach.