Herbata czarna, czerwona, biała, zielona, ziołowa, kwiatowa, owocowa – czym się różnią te rodzaje herbat

Herbata czarna, czerwona, biała, zielona, ziołowa, kwiatowa, owocowa – czym się różnią te rodzaje herbat

Herbata stanowi obok kawy najpopularniejszy napój. Pije się ją w każdym zakątku Ziemi. Ale herbata występuje w przeróżnej postaci. To nie tylko herbaty czarna i czerwona, ale również biała, żółta i zielona, a także kwiatowa, owocowa i ziołowa. Poznajmy wszystkie rodzaje herbat, aby wybrać swoją ulubioną.

Herbata czarna

Czarną herbatę produkuje się ze sfermentowanych liści herbacianych. Napar o gorzkim smaku posiada jasnoczerwony lub ciemnoczerwony kolor. Czarną herbatę zaparza się w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Poprawia ona krążenie oraz działa pobudzająco.

Herbata czerwona

Czerwoną herbatę produkuje się z lekko sfermentowanych liści herbacianych. Napar o gorzkim smaku posiada czerwony kolor. Czerwoną herbatę zaparza się w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Reguluje ona poziom cholesterolu oraz przemianę materii i energii, co wpływa korzystnie na odchudzanie.

Herbata biała

Białą herbatę produkuje się z pączków lub młodych liści herbacianych. Napar o słodkawym smaku posiada żółty kolor. Białą herbatę zaparza się w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Działa ona pobudzająco oraz działa przeciwutleniająco, co wpływa korzystnie na urodę i zdrowie, zwłaszcza ochronę przed nowotworami.

Herbata żółta

Żółtą herbatę produkuje się z poddanych procesowi oksydacji nieenzymatycznej liści herbacianych. Napar o słodkawym smaku posiada żółty kolor. Żółtą herbatę zaparza się w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Sprzyja ona trawieniu oraz usuwa toksyny, co wpływa korzystnie na odporność.

Herbata zielona

Zieloną herbatę produkuje się z niesfermentowanych liści herbacianych. Napar o słodkawym smaku posiada żółty kolor. Zieloną herbatę zaparza się w temperaturze 70 stopni Celsjusza. Reguluje ona ciśnienie krwi oraz działa uspokajająco, co wpływa korzystnie na wzmocnienie strony fizycznej i psychicznej.

Herbata ziołowa

Herbata ziołowa to napój ziołowy z ewentualny dodatkiem herbaty. Przeważnie wykorzystuje się liście melisy, czystka lub mięty. Herbaty ziołowe zaparza się w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Wykazują takie działanie, jakie rośliny, z których się je produkuje.

Herbata kwiatowa

Herbata kwiatowa to napój kwiatowy z ewentualnym dodatkiem herbaty. Przeważnie wykorzystuje się kwiaty hibiskusa, rumianku lub dzikiej róży. Herbaty kwiatowe zaparza się w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Wykazują takie działanie, jakie kwiaty, z których się je produkuje.

Herbata owocowa

Owocowa herbata to napój owocowy z ewentualnym dodatkiem herbaty. Przeważnie wykorzystuje się owoce leśne, cytrusowe lub dzikiej róży. Herbaty owocowe zaparza się w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Wykazują takie działanie, jakie wykazują owoce, z których się je produkuje.

Herbata czy kawa

Co dla nas ważne, herbata, zwłaszcza czarna oraz czerwona, zawiera teinę, czyli odpowiednik kofeiny w kawie. To sprawia, że podnosi nam ona ciśnienie. Jeśli chcemy więc poczuć się pobudzeni, nie musimy wybierać kawy, możemy wybrać herbatę.

Wszystkie rodzaje herbat kupisz w kawaczyherbata24.pl.