Genodieta, czyli jak zdrowo optymalizować wagę

Genodieta, czyli jak zdrowo optymalizować wagę

Otyłość stała się na przestrzeni ostatnich lat jedną z najczęściej komentowanych przez specjalistów chorób cywilizacyjnych. W ostatnim czasie statystyki dotyczące Polaków jednoznacznie wskazują na lawinowy wzrost osób zagrożonych chorobami będącymi powikłaniami nadmiernego wzrostu masy ciała. Kwestia ta, niegdyś dotycząca głównie osób dorosłych w średnim wieku, teraz dotyczy również coraz większego odsetka dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Ponad połowa kobiet w Polsce i niemal trzy czwarte mężczyzn aktualnie cierpi na otyłość lub w ciągu najbliższych lat zostanie ona u nich zdiagnozowana.

Zdrowe odchudzanie, a Twoje DNA

Do najgroźniejszych powikłań zbyt dużej masy ciała należy miażdżyca, nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca. W aktualnej sytuacji niezbędne jest więc podjęcie odpowiednich kroków, które ten negatywny trend odwrócą. Niestety wiele osób z nieustalonych przyczyn nie może zoptymalizować swojej wagi korzystając z powszechnie uznanych za skuteczne programów żywienia, innym zaś grozi utrata witalności, odporności i szybki powrót do dawnej wagi.

Nie istnieje optymalny dla każdego plan żywienia, który bez negatywnych efektów pozwala na stałe obniżyć masę ciała. Na początku XXI wieku włoskie środowisko związane z nutrienetyką opatentowało genodietę, a więc badanie genów odpowiedzialnych za metabolizm kluczowych składników odżywczych. Dieta DNA umożliwia trwałą redukcję masy ciała dzięki określeniu indywidualnego profilu metabolicznego. Wynik badania udostępniany po wykonaniu testu Genodiet ® Completo na Zdrowegeny.pl umożliwia stworzenie planu żywienia dostosowanego do indywidualnego zapotrzebowania każdego pacjenta, co zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Genodiet ® bada przede wszystkim geny pełniące kluczową rolę w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów oraz tzw. gen otyłości – FTO, który w swoim negatywnym wariancie utrudnia uzyskanie prawidłowej masy ciała. Gen PPAR-γ jest z kolei genem regulującym metabolizowanie węglowodanów i tłuszczów, a informacja dostępna po jego analizie może być bezcenna, gdyż informuje o poprawnej proporcji tych składników w posiłkach osoby badanej. Kontrolowanie skłonności, które wykazało badanie powyższych genów, jest kluczem do sukcesu w walce o zdrowie pacjenta.

Wystarczy korzystać z zaleceń dietetycznych uzyskanych po analizie wyniku oraz zainwestować czas w aktywność fizyczną by osiągnąć pożądane rezultaty. Dieta, której podstawą są badania genetyczne, skutecznie zabezpiecza nas przed otyłością i jej powikłaniami, tym bardziej jeśli jesteśmy nosicielami niekorzystnych wariantów genów metabolicznych – mówi Magdalena Sikora, genetyk portalu zdrowegeny.pl

Dieta DNA gwarantuje odporność i witalność na najwyższym poziomie

Genodiet ® dzięki szerokiemu zakresowi badanych genów metabolicznych, nie tyle optymalizuje wagę, co reguluje najistotniejsze procesy naszego organizmu. Dzięki temu poprawia się nasze samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Genodiet ® Completo wykrywa te warianty genetyczne, które wiążą się z metabolizowaniem takich niezbędnych dla człowieka związków jak wapń, kwas foliowy, czy witamina D. Informacja o własnych predyspozycjach pozwala na zmodyfikowanie jadłospisu tak, by spełniał on swoją rolę możliwie najdokładniej. Dzięki temu pacjenci korzystający z genodiety mogą uniknąć zachorowania na choroby dietozależne – np. cukrzycę, osteoporozę, miażdżycę, czy zawał serca. Dieta DNA to również sposób na wzmocnienie odporności, co chroni pacjenta przed infekcjami i ogranicza wystąpienie chorób autoimmunologicznych.

Genodiet ® Completo wykrywa również nasze zdolności antyoksydacyjne, a więc wydolność organizmu w pozbywaniu się wolnych rodników i toksyn, co ma kluczową rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Zaburzony proces detoksykacji jest groźny, należy więc suplementować te pokarmy, które zawierają w sobie optymalną ilość przeciwutleniaczy. Odpowiedni moduł badania zapewnia również wykrycie genetycznych predyspozycji do nadwrażliwości i nietolerancji pokarmowych m.in. gluten, laktozę, czy kofeinę, które niezdiagnozowane mogą prowadzić do poważnych powikłań.